Forza Ninove gaat voluit voor sjerp van Casteur

In Ninove staan Open VLD en CD&V-Plus al jaren sterk. Sinds 2009 is Michel Casteur (Open VLD) er burgemeester. Hij wil zijn sjerp behouden na 14 oktober. Maar ook Guy D'haeseleer van Forza Ninove heeft zijn zinnen gezet op het burgemeestersambt. Hij is het beu dat de huidige meerderheid vastgeroest is.
Michel Casteur

In Ninove bestaat de meerderheid uit een coalitie tussen Open VLD (10 zetels) en CD&V-plus (8 zetels). In oktober 2009 werd Casteur aangesteld als burgemeester. Hij volgde partijgenoot Luc Durant op, die sukkelde met zijn gezondheid. De grootste oppositiepartij is Vlaams Belang-Vlott (6 zetels), Pro Ninove (SP.A) haalde 4 zetels binnen, Groen 1.

Casteur is lijsttrekker voor Open VLD. Hij wil met zijn partij minstens evenveel zetels binnenhalen als de vorige keer. Maar hoe de meerderheid er zal uitzien, blijft koffiedik kijken. "Gaan we nog met twee kunnen regeren", vraagt Casteur zich af. Hij vreest voor de N-VA in de deelgemeenten. "In de kleinere gemeenten wordt minder op kleur gestemd en meer op personen", luidt het.

Casteur belooft de kiezer alvast de komende 6 jaar in te zetten op veiligheid. Zijn slogan is dan ook "Veiligheid, mijn grootste zorg". "Ninove is relatief kalm op vlak van vandalisme. We willen dat zo houden. We plannen meer veiligheidspersoneel aan te werven en 20 à 30 camera's te plaatsen aan onder meer het station, het park en op de gewestwegen."

Forza Ninove gaat voluit voor sjerp

Ook de andere kandidaat-burgemeester Guy D'haeseleer trekt de kaart van veiligheid. De Vlaams Belanger wil met de nieuwe politieke beweging Forza Ninove het Vlaamse karakter van de stad bewaren. Hij stelt dat Ninove "een slaapstad is van Brussel" met een sterke groei van de allochtone bevolking en een sterke verfransing.

Guy D'haeseleer wil met zijn partij de grootste worden. "In 2006 heb ik de meeste voorkeurstemmen gehaald en twee jaar geleden bij de parlementsverkiezingen was onze partij de grootste van de stad. We moeten een stukje ambitie hebben", legt D'haeseleer het uit.

D'haeseleer wil de huidige meerderheid breken en het roer omgooien. "Die meerderheid is altijd tegen Vlaams Belang geweest. Ze zijn te lang aan de macht, er is geen visie", stelt de lijsttrekker van Forza Ninove. Met welke partij Forza dan Ninove eventueel wil besturen? "Geen coalitie met SP.A-Groen, omdat dat door onze programma's niet mogelijk is, maar voor de rest sluiten we geen enkele partij uit", luidt het.

"Graag met 2 als het kan, met meer als het moet"

CD&V-Plus, dat deel uitmaakt van de meerderheid, hoopt om minstens evenveel zetels te behalen als in 2006. Lijsttrekker en schepen van Cultuur Veerle Cosyns denkt niet meteen aan een kandidaat-burgemeester. "Is dat wel realistisch als kleinere partij", zegt ze.

Cosyns neemt naar eigen zeggen risico's voor de komende verkiezingen. "Op onze lijst is twee derde van de kandidaten nieuw. Dat houdt een risico in. Voor ons is het echter belangrijk er niet alleen in 2012 te staan maar ook in 2018."

CD&V-Plus wil graag blijven samenwerken met Open VLD in de meerderheid. "Met 2 als het kan, met meer als het moet", besluit ze.

SP.A en Groen willen uit oppositie geraken

Oppositiepartijen SP.A en Groen gaan dit keer in kartel naar de kiezer. Lijsttrekker en gemeenteraadslid Katie Coppens wil de linkse kiezers overtuigen om in de meerderheid te raken. "We hopen vooruitgang te boeken en van 6 naar 7 zetels te gaan. We willen het zo goed mogelijk doen, zodat partijen ons nodig hebben", vat ze het samen.

De SP.A en Groen willen na twaalf jaar uit de oppositie geraken, want in "de oppositie sta je met je rug tegen de muur". Het kartel heeft met Steven Groeninck een BV op de lijst staan. Hij nam deel aan het VTM-programma "Mijn restaurant".

Nieuwe partij bij de volgende verkiezingen is de Partij Voor Gehandicapten (PVG). Initiatiefnemer is Hans De Smet, die zelf een beperking heeft. Hij zat een tijdje bij CD&V. "Maar traditionele partijen houden niet structureel rekening met mensen met een handicap", zegt hij. Voorlopig prijken De Smet en vier andere kandidaten op de lijst van PVG. De Smet beseft dat de kans klein is dat zijn partij een zetel haalt. Hij wil vooral een boodschap meegeven.

De N-VA trekt naar de kiezer met lijsttrekker Toon Van Melkebeek (foto). "Hoe meer zetels, hoe liever, zodat we een volwaardige partner kunnen zijn", stelt Van Melkebeek. "We hebben een sterke lijst, dat zal vriend en vijand beamen." Op de lijst prijken heel wat mensen die erg betrokken zijn bij het sociale en politieke leven in Ninove.

Stemmen uit deelgemeenten worden belangrijk

De afgelopen zes jaar heeft de meerderheid in het centrum van Ninove veel geïnvesteerd, met een nieuw zwembad, jeugdcentrum en muziekacademie. De Centrumlaan en de Graanmarkt werden heraangelegd. Volgens de oppositie bleven daardoor de elf deelgemeenten in de kou staan. Casteur heeft dat echter altijd tegengesproken. Stemmen winnen in de deelgemeenten kan dus nog een belangrijke factor worden.

Meest gelezen