Catalanen betogen voor een eigen staat

In Barcelona hebben meer dan een miljoen mensen betoogd voor de onafhankelijkheid van hun regio Catalonië. Volgens hen is dat de beste oplossing om de autonome regio uit de financiële problemen te halen.

De grote lanen van Barcelona zaten vandaag vol met mensen met de "senyera", de Catalaanse vlaggen met rode en gele strepen. Volgens de politie waren er tot anderhalf miljoen mensen. De meeste betogers eisten de onafhankelijkheid van hun regio binnen de Europese Unie. 

Regionaal minister-president Artur Mas ging niet zo ver als de betogers, maar dreigde wel met "volledige vrijheid" als de gesprekken met de centrale overheid over noodhulp aan de regio niet tot een goed resultaat leiden.

Catalonië is economisch sterkste regio van Spanje, maar torst wel 42 miljard euro schulden en kan daarom niet meer lenen op de kapitaalmarkt. Onlangs heeft de regionale overheid de centrale regering in Madrid om een noodkrediet van 5 miljard euro gevraagd.

Volgens de betogers zou een onafhankelijk Catalonië er beter voor staan omdat nu jaarlijks minstens 12 miljard euro belastinggeld uit de rijke regio naar Madrid en naar andere regio's gaat. Naast Catalonië heben intussen ook Valencia, Murcia en Andalusië om hulp uit een Spaans noodfonds voor de regio's gevraagd.

Oud conflict laait weer op

Vandaag was het de nationale feestdag van Catalonië. Op die dag herdenken de Catalanen de verovering van Barcelona door de troepen van de Spaanse koning Felipe V in 1714. Die maakte daarop een einde aan de traditionele autonomie van de regio's zoals die sinds de late middeleeuwen bestaan had.

Voor de Catalanen, maar ook andere regio's zoals Valencia luidde dat de onderdrukking door een sterk centraal gezag in, een beweging die nog versterkt werd onder de dictatuur van generaal Franco (1936-1975).

Na de democratisering van Spanje in 1977 kregen regio's zoals Baskenland, Catalonië, Valencia, maar ook anderen een ruime autonomie.

Veel van die regio's zitten door overdreven uitgaven nu fors in de schulden, maar dat blijkt het streven naar autonomie dus niet te ondermijnen.

Meest gelezen