Nieuwe burgemeester van Herstappe is al bekend

In Herstappe moeten de inwoners geen nieuwe gemeenteraad kiezen op 14 oktober. Er is immers maar één partij die een lijst indient in de Limburgse gemeente. Het is daarmee de enige gemeente die geen lokale verkiezingen organiseert.

Het is niet de eerste keer dat Herstappe de lokale stembusgang aan zijn neus voorbij laat gaan. Dat gebeurde eerder al tussen 1958 en 1994, omdat er telkens een eenheidslijst was. Maar na een zware ruzie tussen twee clans in 1994 kwamen er twee lijsten: Herstappe 2000 van huidig burgemeester Serge Louwet (foto) en Gemeentebelangen van ex-burgemeester Albert Renard.

Louwet had eerder al verklaard dat hij graag de strijdbijl wou begraven en weer een eenheidslijst wou samenstellen. En dat is dus nu gelukt. Zeven kandidaten, vijf van Herstappe 2000 en twee van de oppositiepartij Gemeentebelangen, staan klaar om de nieuwe, zevenkoppige gemeenteraad te vormen. Serge Louwet is de lijsttrekker en wordt dus opnieuw burgemeester.

Louwet is blij dat er geen verkiezingen moeten plaatsvinden, want dat is niet zo voor de hand liggend in een gemeente zo klein als Herstappe, zegt hij. "Als je verkiezingen houdt in zo'n kleine gemeente, dwing je mensen een keuze te maken tussen hun linker- of hun overbuur. En dat is soms pijnlijk achteraf." Herstappe is de kleinste gemeente in ons land. Er wonen maar 87 mensen, 70 van hen zijn kiesgerechtigd.

De inwoners van Herstappe moeten overigens wel naar de stembus voor de provincieraadsverkiezingen.

Ook in Onhaye in Namen is er maar één lijst ingediend, maar daar moeten de inwoners wel naar de stembus. Volgens de Waalse code voor Lokale Democratie moet de verkozene met de meeste voorkeurstemmen immers burgemeester worden.

Meest gelezen