Gratis printen in ruil voor reclameblok

In Gent, Leuven en Antwerpen kunnen studenten dit academiejaar gratis printen. In ruil daarvoor moeten ze wel een kleine reclameboodschap op hun afdrukken dulden. Geïnteresseerden kunnen zich registreren op een website.

Een cursus rechten met reclameboodschappen van een advocatenkantoor of een aspirant-burgerlijk ingenieur die bij het studeren telkens naar de slogan van een groot baggerbedrijf zit te staren. Het lijkt misschien niet echt aantrekkelijk maar de reden waarom studenten misschien met die reclame op hun cursusmateriaal zullen worden geconfronteerd, is dat allicht wel.

In ruil voor kleine reclameboodschappen op hun afdrukken, kunnen studenten in Gent, Antwerpen en Leuven immers gratis printen. Daarvoor moeten ze met het e-mailadres van hun onderwijsinstelling een profiel aanmaken op de website www.zerocopy.be. Op die site kunnen dan bestanden worden geüpload, die vervolgens op bepaalde plaatsen in de stad kunnen worden afgedrukt.

"De reclameboodschappen worden gesegmenteerd op basis van de studierichting", zegt Werner Raeymaeckers, een van drie initiatiefnemers. "Op die manier krijgen studenten telkens andere reclame." Volgens Raeymaeckers zulen de persoonsgegevens ook niet worden doorgegeven aan derden.

"We sensibiliseren door het aantal prints te limiteren en dubbelzijdig printen te belonen", antwoordt de man op de vraag of printen niet te belastend is voor het milieu. "Er wordt daarnaast ook gerecycleerd papier gebruikt en een deel van de winst investeren we in groene projecten."  

Meest gelezen