Lijkt de Eiffeltoren kleiner als je naar links helt?

In Boston in de VS zijn de Ig Nobelprijzen uitgereikt voor wetenschappelijk onderzoek waaraan een steekje los zit. Hoe leg je iemand het zwijgen op met zijn eigen stem, lijkt de Eiffeltoren kleiner als je naar links helt, vertonen dode vissen hersenactiviteit, al die vragen kregen een antwoord.
Drie echte Nobelprijswinnaars bekijken de Eiffeltoren terwijl ze naar links hellen.

De Ig Nobelprijs voor geluidstechniek ging naar twee Japanners die dé oplossing hebben voor iedereen die zich al eens dood verveeld heeft bij een spreker die maar niet wou ophouden met speechen.

De "Speech-Jammer" is een toestelletje dat de stem van een spreker herhaalt met een vertraging van enkele honderden milliseconden, en dat echo-effect is net vervelend genoeg om iemand te laten stotteren en stoppen met praten. Het toestel is bedoeld om sprekers te helpen die te snel spreken of te lang. "De technologie kan ook nuttig zijn om te verzekeren dat sprekers in een vergadering zoals het hoort om de beurt spreken, en dat niemand blijft spreken en het de anderen onmogelijk maakt om hun bijdrage te leveren", zei een van de uitvinders.

Misschien dus toch nog een nuttige uitvinding, maar een Ig Nobelprijs winnen, vond hij in elk geval "erg cool". "Het is altijd mijn droom geweest, als krankzinnige geleerde".

Zoals gebruikelijk werden de Ig Nobelprijzen uitgereikt door echte Nobelprijswinnaars, onder wie ook de Amerikaanse econoom Erik Maskin, die dit jaar ook de prijs was in de wedstrijd "Win een afspraakje met een Nobel-laureaat".

Eiffeltoren

Nederlandse wetenschappers kregen de Ig Nobelprijs voor psychologie voor hun onderzoek naar hoe het komt dat de Eiffeltoren kleiner lijkt als je naar links overhelt.

Vier Amerikaanse onderzoekers kregen dan weer de prijs voor neurologie voor een studie waarin ze aantonen dat gesofisticeerde apparatuur hersenactiviteit kan aantonen in dode vissen en een Brits-Amerikaans team won de Ig Nobel voor natuurkunde voor hun uitleg over hoe en waarom paardenstaarten opwippen.

De Ig Nobelprijs voor literatuur ging dit jaar naar het Amerikaanse rekenhof voor een rapport...over rapporten.

Klotsende koffie

Een professor van de University of California Santa Barbara en een laatstejaarsstudent werden onderscheiden voor hun onderzoek naar het klotsen van koffie in een kopje dat wordt rondgedragen.

Zoals wel meer het geval is bij onderzoek dat een Ig Nobel gekregen heeft, werd dit onderzoek geboren uit een informeel gesprek tijdens een dood moment. Tijdens een pauze in een congres zagen ze hoe de andere deelnemers met hun kopjes rondliepen en ze vroegen zich af hoe de koffie zich gedroeg in de kopjes."Het is een van die gevallen waar je een fenomeen wil bestuderen maar het niet wil veranderen", zei professor Rouslan Krechetnikov.

En wat zijn de oorzaken van het morsen van koffie? "De snelheid waarmee iemand wandelt, zijn concentratie en, verrassend genoeg, lawaai."

Praktische toepassingen zijn er niet zo direct verbonden aan het onderzoek. Men zou een beter kopje kunnen ontwerpen met "ringvormige schotten aan de binnenkant die het klotsen onderdrukken", maar Krechetnikov zegt zelf dat dat niet erg handig zou zijn. 

De 22e uitreikingsceremonie van de Ig Nobels had als thema "Het Universum" en ze kende de gebruikelijke dosis onzin. Naar goede gewoonte gooide het publiek honderden papieren vliegertjes naar het podium, waarvan er een aantal door de Nobelprijswinnaars op het podium teruggegooid werden en dit jaar ging er ook een opera in wereldpremière. De titel van de opera was "De Intelligente designer en het universum" en hij ging over een waanzinnige miljonair die zijn fortuin uitgeeft om iemand een prachtig kleed te laten ontwerpen voor het universum.

"Voor mij persoonlijk, gaat dit goed samen met mijn visie op wetenschap", zo zei Krechetnikov. "Er moet een grappig kantje aan zitten."

lees ook