VN klaagt folteringen in Marokko aan

In Marokko worden gevangenen die verdacht worden van oppositionele activiteiten of van terrorisme, systematisch gemarteld. Dat staat te lezen in een rapport van de Verenigde Naties. Juan Mendez, een speciale gezant van de Verenigde Naties, onderzocht op vraag van de Marokkaanse overheid zelf een week lang de toestand in de gevangenissen.

Volgens de rapporteur is het aantal gevallen van foltering niet meer zo groot als vroeger. Toch had hij geloofwaardige verhalen opgevangen over het toedienen van slagen, elektrische schokken en het uitdoven van brandende sigaretten op iemands lichaam. Hij kreeg ook melding van gevallen van seksuele intimidatie en dreigementen van verkrachting.

Mendez riep de Marokkaanse overheid op om snel een einde te maken aan de wantoestanden in de gevangenissen. Hij zal zijn rapport in februari voorleggen aan de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Foltering is een misdaad volgens de Marokkaanse wet, maar tot nu toe is er nog niemand die daarvoor moest terechtstaan.

De Marokkaanse regering heeft nog niet gereageerd op het rapport van Mendez, maar had eerder wel gezegd dat het bezoek van de gezant een bewijs was van het feit dat de overheid de mensenrechten serieus neemt.

"Het is een precedent dat het Marokkaanse vertrouwen toont dat het land in staat is zijn internationale verplichtingen na te komen en openlijk om te gaan met vragen en problemen inzake mensenrechten", aldus een minister.

Marokko is een westerse bondgenoot in Noord-Afrika waar de Arabische Lente tot weinig protest heeft geleid, mede door een aantal hervormingen en een nieuwe grondwet.

Meest gelezen