15 jaar cel voor politiechef in zaak Bo Xilai

In China is de sleutelfiguur in het schandaal rond de afgezette toppoliticus Bo Xilai, veroordeeld tot vijftien jaar cel. De voormalige politiechef Wang Lijun zou misdaden van Bo en zijn vrouw in de doofpot hebben willen stoppen. De vrouw van Bo vermoordde de Britse zakenman Neil Heywood vorig jaar.

Voormalig politiechef Wang Lijun uit de miljoenenstad Chongqing is de man die de bal aan het rollen bracht in een spectaculaire moordzaak waardoor de plaatselijke leider en rijzende ster Bo Xilai ten val kwam.

Wang wist dat de vrouw van Bo, Gu Kailai, verantwoordelijk was voor de moord op de Britse zakenman Neil Heywood vorig jaar. Eerst dekte hij de zaak toe, daarna probeerde hij via het Amerikaanse consulaat in Chongqing het land te ontvluchten. Uiteindelijk werd Wang ingerekend door de Chinese autoriteiten en de affaire kwam in het volle daglicht.

Bo Xilai, die getipt werd als toekomstig lid van het hoogste partijorgaan, werd afgezet, zijn vrouw kreeg levenslang. Nu is Wang zelf veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf, onder meer wegens machtsmisbruik, corruptie en poging tot vlucht.