2.000 werknemers iPhonefabriek gaan op de vuist

In China zijn rellen uitgebroken bij een Foxconnfabriek, waar de achterkant van de nieuwe iPhone 5 wordt gemaakt. De fabriek is gesloten nadat zo'n 2.000 werknemers met elkaar op de vuist waren gegaan. De Foxconnfabrieken zijn berucht voor hun slechte werkomstandigheden. De werkdruk is hoog en er breken vaak ziektes uit.

De rellen braken rond elf uur 's avonds uit in de slaapzaal van het bedrijf, waar in totaal 79.000 mensen werken. Bij de vechtpartij waren 2.000 werknemers betrokken.

Onmiddellijk kwamen 5.000 politiemannen ter plaatse om de boel te bedaren. Na vier uren keerde de rust terug. 40 mensen werden naar het ziekenhuis afgevoerd voor verzorging. Waarom de onrust uitbrak, blijft voorlopig onduidelijk. Er is een onderzoek ingesteld. De productie is voorlopig stilgelegd.

Barslechte arbeidsomstandigheden

Foxconn maakt iPhones en iPads voor Apple en maakt ook producten van Microsoft en Hewlett-Packard. Het bedrijf is in Taiwanese handen en stelt in totaal meer dan 1,2 miljoen mensen te werk in China.

Foxconn kwam al meerdere malen in het nieuws wegens de slechte arbeidsomstandigheden in de fabrieken. De werknemers werken regelmatig meer dan 60 uren per week voor minimumlonen.

Apple heeft al een aantal keer betere arbeidsomstandigheden beloofd.