3 Vietnamese bloggers moeten 4 à 12 jaar cel in

In Vietnam zijn drie bloggers veroordeeld voor wat ze hebben geschreven over schending van de mensenrechten, corruptie en het buitenlandse beleid in hun land. Volgens de rechter maakten ze "propaganda tegen de staat".
Voor het gerechtsgebouw was er veel politie die de wacht hield.

Het proces tegen de drie bloggers, oprichters van de "Vrije Journalisten Club", duurde nog geen 6 uur. De bloggers hebben een celstraf gekregen van 4, 10 en 12 jaar. Het is zeker niet de eerste keer dat burgers die kritiek uiten op het regime, voor de rechter moeten verschijnen. De meesten krijgen een celstraf van ongeveer 5 jaar, met als argument dat ze "een risico vormen voor de nationale veiligheid".

Het proces van de bloggers kreeg veel aandacht omdat het ook internationaal gevolgd werd, vooral in de VS. De Amerikaanse president Barack Obama heeft de naam van een van de bloggers, Nguyen Van Hai met de blognaam Dieu Cay, nog laten vallen in een toespraak in mei dit jaar over de vrijheid van de media in de wereld.

De VS heeft de veroordeling van de bloggers dan ook meteen na de uitspraak veroordeeld. "De manier waarop de overheid omgaat met Dieu Cay, lijkt in tegenspraak te zijn met de verplichtingen van Vietnam onder de Internationale Conventie van Mensenrechten en Politieke rechten, alsook de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, met betrekking tot de vrijheid van spreken", staat in een mededeling.

Ook Human Rights Watch (HRW) was er snel bij om het vonnis te veroordelen. "Vietnams willekeurige gebruik van de vaag verwoorde wetten over de nationale veiligheid waardoor critici van het regime in de cel belanden, betekent dat bloggers de last moeten dragen van deze aanslag op de vrijheid van expressie", zegt Brad Adams, directeur Azië van HRW.