43 procent van Vlaamse ondernemers kiest voor N-VA

43 procent van de Vlaamse ondernemers kiest voor de N-VA. Open VLD (23 procent) en CD&V (13 procent) volgen op ruime afstand. Dat blijkt uit een onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Slechts 38 procent vindt dat het lokale bestuur de afgelopen zes jaar een ondernemingsvriendelijk beleid voerde.

656 Vlaamse ondernemers (zelfstandigen en kmo-zaakvoerders) namen deel aan het onderzoek van het NSZ.  En ook hier is het - net zoals in de politieke peilingen - de N-VA die de hoogste toppen scheert. 43 procent van de deelnemers zal op 14 oktober voor de Vlaams-nationalistische partij kiezen, zo blijkt. Daarmee doet de N-VA het stukken beter dan Open VLD en CD&V, die respectievelijk 23 en 13 procent van de stemmen wegkapen.

Verderop volgen een lokale lijst (7 procent), Vlaams Belang (6 procent), de SP.A (5 procent) en Groen (3 procent). Ter vergelijking: in Wallonië en Brussel kunnen de liberalen de ondernemers wel nog bekoren. 45 procent van de ondernemers kiest voor de MR, gevolgd door een lokale lijst (16 procent), CDH (8 procent), PS (5 procent), Ecolo (4 procent) en FN (4 procent).

55 procent van de ondervraagde ondernemers zegt dat de nationale politiek hun lokale stemkeuze totaal niet beïnvloedt. Zij zullen op 14 oktober geen rekening houden met het "weinig ondernemingsvriendelijk beleid" van de regering-Di Rupo. 45 procent geeft dan weer wel aan rekening te houden met de nationale politiek wanneer ze lokaal stemmen.

"Lokale pestbelastingen" en "administratieve rompslomp"

De lokale thema's die voor de ondernemers dringend moeten worden aangepakt, zijn de "lokale pestbelastingen" en de "bijbehorende administratieve rompslomp". Voor 29 procent van de ondernemers is dit de absolute prioriteit.

Gemeenten kunnen ondernemers heel wat belastingen opleggen, zoals belastingen op de verspreiding van reclamedrukwerken, taksen voor lichtreclame en aanplakborden, belasting op vestigingen en kantooroppervlakten, belasting op uitstallingen, drijfkracht en hefkracht, belasting op tewerkstelling en zo meer.

NSZ roept alle steden en gemeenten in Vlaanderen op om "dergelijke anti-economische taksen af te schaffen". Woordvoerster Christine Mattheeuws (kleine foto): “Dat moet zorgen voor ondernemingsvriendelijkere steden en gemeenten. Daar zijn we bijlange nog niet, aangezien 62 procent van de ondernemers aangeeft dat hun stads- of gemeentebestuur de afgelopen zes jaar geen ondernemingsvriendelijk beleid heeft gevoerd.”

Veiligheid blijkt de op een na belangrijkste prioriteit op het lijstje van de ondernemers. 16 procent van de ondernemers vindt dat hun toekomstig lokaal bestuur daar meer dan nu het geval is werk van moet maken. Ook het parkeerbeleid (15 procent) blijkt een doorn in het oog te zijn van ondernemers in Vlaanderen. Zelfstandigen stellen vast dat bij openbare werken steevast parkeerplaatsen als eerste verdwijnen.

"Onder het mom van verfraaiing en uit ecologische overwegingen planten lokale besturen blijkbaar liever bomen en struiken", luidt het. Het NSZ ziet meer heil in het gratis kort parkeren in handelskernen.

lees ook