"Burgemeesterschap moet geen vetpot zijn"

In het televisieprogramma "Niet tevreden stem terug" op Eén, is het loon van de Vlaamse burgermeesters onder de loep genomen. "Ze krijgen loon naar werken maar verdienen, rekening houdend met hun verantwoordelijkheid, niet overdreven veel."

"Hoeveel verdient u als Vlaams burgermeester?" Een vraag die in het televisieprogramma "Niet tevreden stem terug"op Eén, werd voorgelegd aan Antoine Denert (N-VA), burgemeester van Kruibeke, Christel Geerts (SP.A), burgemeester van Sint-Niklaas, en Daniël Termont (SP.A), burgemeester van Gent.

Met een nettoloon van 3.200 euro verdient Denert naar eigen zeggen te veel. "Een burgemeester is een beetje zoals een pastoor", stelt hij, "je moet dat niet doen om te verdienen, maar om te dienen". Volgens Denert is het echter wel gemakkelijk praten "wanneer de basisbehoeftes voldaan zijn". De burgemeester van Kruibeke heeft immers ook nog een inkomen van het verzekeringskantoor dat hij runt.

"Een billijke vergoeding voor de prestaties die ik lever", klinkt het op het stadhuis van Sint-Niklaas. Burgemeester Christel Geerts verdient er een nettoloon van ongeveer 3.200 euro. "Ik was verbonden aan de universiteit en had ik dat blijven doen dan had ik wellicht wel meer verdiend", aldus Geerts. "Maar ik zeur daar niet over, ik heb hier voor gekozen, ik vind het nog altijd een voorrecht."

Burgemeester Daniël Termont is best tevreden met zijn nettoloon van 3.600 euro. "Maar als je het vergelijkt met de verantwoordelijkheden die ik draag, is het bijzonder laag", stelt hij.  "Je mag niet vergeten dat ik eigenlijk aan het hoofd sta van een organisatie met 10.000 medewerkers." 

"Geen grootverdieners en geen armoezaaiers"

Het loon van een burgemeester wordt bepaald op basis van het aantal inwoners van de gemeente. "Ik vind dat zij goed betaald worden", meent Marian Kin van Vacature, "maar als je gaat kijken naar de grote steden, denk ik wel dat we onze burgemeesters niet al te veel betalen". Volgens Kin zijn de burgervaders " zeker geen armoezaaiers maar ook geen grootverdieners".

"Als vergelijkt met bijvoorbeeld Belgacom, een bedrijf met 15.000 werknemers", zegt Kin, "daar verdient de CEO, Didier Bellens, een jaarloon van 2,5 miljoen euro, 20 keer meer dan de burgemeester van Gent".

"Je moet de mensen goed betalen maar het mag natuurlijk geen vetpot zijn", stelt Kin. "De concurrentie met de privé moet je zeker niet aangaan, het loon van de premier is meestal de maatstaf." Volgens Kin zouden 9 op de 10 burgemeesters ook cumuleren. "Ze krijgen loon naar werken, maar zeker niet overdreven", besluit ze.

lees ook