"Heerlijk dat ik niet langer hoef te liegen"

Herinnert u zich soldaat Randy Phillips nog? Een jaar geleden werd hij een echte YouTubesensatie toen hij via de telefoon vanop een legerbasis in Duitsland aan zijn vader vertelde dat hij homo was. Tot dan had hij enkel filmpjes gepubliceerd van zijn lichaam, zonder hoofd dus, om niet herkend te worden. Het outingfilmpje werd snel massaal bekeken, om een jaar later meer dan 6 miljoen views te bereiken. NBC News zocht hem opnieuw op om te zien hoe het hem één jaar later vergaat.

Het aandoenlijke filmpje, beginnend met "Zal je altijd van me houden? Wat er ook moge gebeuren?" tot de opluchting na de positieve reactie van vader Phillips ("Wow! Oh my lord!") werd op enkele dagen tijd al miljoenen keren bekeken. Over de outing heeft de VS-soldaat nu dan ook geen spijt: "Mijn relatie met mijn ouders is beter dan ooit. Met heel de familie overigens. Ze houden van mij zoals ik ben. Ze omarmen mij als hun kind. Wat zou ik meer kunnen vragen?"

"Het is heerlijk dat ik niet langer moet liegen over wie ik ben. Op persoonlijk vlak is er wel veel veranderd. Maar wat mijn job betreft is er weinig veranderd. Mijn geaardheid is nauwelijks een gespreksonderwerp. Zo moet het volgens mij ook zijn."

De outing viel samen met de afschaffing van het "Don't ask don't tell"-beleid, waardoor homo's openlijk voor hun geaardheid mochten uitkomen in het Amerikaanse leger: "Eigenlijk was het als militair een erg rustige verandering. Velen keken er niet vanop, toen het een jaar geleden gebeurde. Plots mocht het en het was een erg kalme overgang."

"Ik had een jaar geleden nooit verwacht dat het leven zo mooi kon worden. Het is echt allemaal prachtig geweest. Het lijkt nu zelfs dat ik al mijn hele leven uit de kast was. Nooit gedacht dat mijn optimisme door het dak zou schieten op zo’n korte termijn. Ik kan nu zelfs dromen van een huis, met een labrador, en misschien een paar kinderen. Nu weet iedereen dat ik homo ben en dat heeft het allemaal een pak makkelijker gemaakt", voegde hij er later nog aan toe.

Mocht het filmpje waarmee het allemaal begonnen is u ontgaan zijn:

lees ook