"Sense of urgency voor euro mag niet verloren gaan"

Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, heeft in een videoboodschap laten weten dat de inspanningen die nodig zijn om de eurocrisis te bedwingen niet mogen verzwakken.

"Europa zit op het goede spoor, maar er is nog werk aan de winkel", stelt hij vast na de beslissing van de Europese Centrale Bank om ongelimiteerd schuldpapier aan te kopen.

"Ik ben blij de eerste resultaten van onze inspanningen te zien. De economische hervormingen beginnen hun vruchten af te werpen en de Europese Unie is beter uitgerust om de financiële problemen aan te pakken. Maar zolang 25 miljoen burgers in onze landen op zoek zijn naar werk en zolang de euro niet helemaal stabiel is, kunnen we niet achterover leunen en ik zal ervoor zorgen dat we dat niet doen. Ik zie een neiging om de sense of urgency te verliezen, zowel wat het beleid op korte termijn als dat op lange termijn betreft. Dat mag niet gebeuren", waarschuwt hij. "We moeten onze economieën blijven hervormen zodat ze meer concurrerend worden en zodat het makkelijker wordt om jobs te creëren."

Volgens een bron op zijn kabinet slaan zijn opmerkingen op de uitvoering van de beslissingen over de bankenunie en op de beslissingen die deze herfst genomen moeten worden over de economische en monetaire unie.

"We doen dit vooral voor groei en jobs, voor onze gemeenschappelijke toekomst, omdat u en ik willen dat Europa de beste plek ter wereld blijft om in te leven", besluit Van Rompuy.

U kunt de videoboodschap van Herman Van Rompuy (in het Engels) hieronder integraal bekijken.