"Verkiezingen Wit-Rusland zijn een farce"

De parlementsverkiezingen in Wit-Rusland waren niet vrij en eerlijk. Dat zeggen internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De oppositie kwam er niet aan te pas.
Loekasjenko brengt zijn stem uit

De verkiezingen werden een groot succes voor de partijen die president Aleksandr Loekasjenko steunen. Die wonnen 109 van de 110 zetels.

Maar volgens de waarnemers konden veel leden van de oppositie niet deelnemen aan de stembusstrijd. "Vrije verkiezingen hangen af van de mogelijkheid van kandidaten om vrij te spreken, en dat was niet het geval", zei OVSE-coördinator Matteo Mecacci.

De grootste twee oppositiepartijen hebben de verkiezingen geboycot, maar ook van de gematigde oppositiepartijen die wel deelnamen raakte niemand verkozen.

Wit-Rusland geldt als de laatste dictatuur van Europa. De relaties van Loekasjenko  met de rest van Europa doken onder het nulpunt toen de president bij zijn herverkiezing in 2010 protestbetogingen met geweld liet neerslaan en tientallen leden van de oppositie liet aanhouden.