"Waarom kan ik met een maatje meer niet schitteren?"

Het was vorige week het opmerkelijkste nieuws uit de modewereld: het modelabel Ralph Lauren huurde voor het eerst in zijn bestaan de diensten van een zogenoemd "fotomodel met een maatje meer" in. Het Australische "plus-size"-fotomodel Robyn Lawley zal in de komende campagne van het modemerk centraal staan. Een verrassende keuze omdat Ralph Lauren ooit uitpakte met uiterst magere modellen, neigend naar anorexia. Een tevreden Lawley gaf enkele dagen geleden meer uitleg in het Amerikaanse praatprogramma "Good morning America".

De 23-jarige Lawley brak vorig jaar door als model met een maatje meer met de covershoot voor de Franse editie van Elle en de Italiaanse editie van Vogue. Als 16-jarige was ze nochtans gestart als "mager" model, maar naarmate ze ouder werd kon ze de juiste maten, door de mode-industrie geëist, niet langer volhouden.

Lawley is een "size 12", wat grosso modo overeenkomt met een maatje 40/42, of een Large. Is dit dik of dun? De website MomLogic was in een blog in 2008 duidelijk: "Als je "size 12" bent, dan ben je dik! Men zegt dat dit een gemiddelde is in de VS. Maar sinds wanneer is het gemiddelde ok? Het is noch gezond noch aantrekkelijk. Vraag aan iedere man of een "size 12" moet diëten en hij zal "Ja" roepen."

"Meer begrip en minder discriminatie"

Lawley ziet dat duidelijk anders, al werd het begin van haar modelcarrière ook bij haar door de "perfecte fotomodel"-maten bepaald: "Toen ik 16 was, werd er zoveel druk op mij gelegd om te diëten. Dat was een echte strijd voor mij. Maar ik was groot en breed. Dus voor mij was het vrijwel onmogelijk om aan die eisen te voldoen. Ik probeerde alles om af te vallen. Het hoorde er toen gewoon bij."

"Uiteindelijk heb ik het opgegeven en ben ik naar Frankrijk verhuisd. Daar heb ik genoten van de Franse keuken, met het gevolg dat ik dikker naar Australië terugging dan toen ik vertrokken was. Omdat ik andere modellen met een maatje meer het zag maken, dacht ik: "Waarom ik niet? Ik ga er opnieuw voor. Ik kan dat ook.""

"Toen ik de cover van Elle en Vogue haalde, was dat een droom die uitkwam. Ik moest mezelf in de arm knijpen om het te geloven."

"Ik hoop dat er nu nog meer "plus-size"-modellen zullen volgen. Het kan alleen meer beter worden: meer begrip en minder discriminatie." Het contract met Ralph Lauren is in ieder geval een grote stap voorwaarts, ook voor het modemerk zelf. Eind 2009 verklaarde een ander model met een maatje meer, Filippa Hamilton, nog in New York Daily News dat ze bij Ralph Lauren ontslagen was omdat ze te dik was. Iets wat door het label later ontkend werd.

Nieuwssite Huffington Post besloot alvast dat "indien Ralph Lauren dat kan doen, dan moeten andere merken dat toch ook kunnen doen".

lees ook