Begroting in evenwicht, maar met een keerzijde

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft in het Vlaams Parlement zijn Septemberverklaring gehouden, de beleidsverklaring voor volgend jaar. Zijn begroting is in evenwicht, maar daar staan wel besparingen tegenover en een aantal aangekondigde maatregelen die worden uitgesteld. De oppositie was niet onder de indruk.

"De begroting is opnieuw in evenwicht, en dit zonder nieuwe belastingen en zonder te raken aan de toekomst", kondigt Peeters niet zonder enige trots aan.

Maar Vlaanderen moest wel extra middelen zien te vinden, en daarom worden een aantal eerder aangekondigde beleidsmaatregelen uitgesteld tot aan de volgende begrotingscontrole, begin volgend jaar. Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) bevestigde achteraf in "Villa Politica" dat dit ook geldt voor de kindpremie, een stokpaardje van zijn partij.

"Maar we komen niet terug op onze engagementen", liet Peeters ook weten. Hij had het onder meer over extra middelen voor de gehandicaptenzorg en het onderwijs, extra kredieten voor innovatie, investeringen voor een mobieler Vlaanderen, ... "Een kwalitatief leven voor elke Vlaming moet het doel zijn", vindt de minister-president.

Er komen dan wel geen nieuwe belastingen bij, aan de Vlaamse ambtenaren worden wel extra-inspanningen gevraagd. Volgens Peeters moeten de personeelskosten met 1 procent naar beneden, te bespreken met de sociale partners.

"De uitweg uit de crisis is dichterbij dan velen denken", zegt Peeters. Daarom verwacht de bevolking volgens hem vandaag ook actie van de Vlaamse regering. Het bleef allemaal wel wat vaag, want veel cijfers heeft de minister-president niet genoemd in zijn Septemberverklaring. Dat was voer voor de persconferentie van minister van Begroting Muyters, achteraf.

"Kopie van vorig jaar"

De oppositiepartijen in het Vlaams Parlement waren niet bepaald onder de indruk. "Ik heb niets nieuws gehoord, en ook geen cijfers", merkte fractievoorzitter Sas Van Rouveroij van Open VLD op. "Nietszeggend en een kopie van vorig jaar", klonk het schamper bij Joris Van Hauthem (Vlaams Belang).

"Opgewarmde koffie of een nieuwjaarsbrief met goede intenties", luidt het cynische oordeel van Lode Vereeck van LDD. Die vindt het wel goed dat er 10 miljoen extra in wetenschappelijk onderzoek wordt geïnvesteerd.

Filip Watteeuw, fractievoorzitter van Groen, zegt dat hij "de borstklopperij van Kris Peeters" beu is. "Dit is een kopie van vorig jaar. Kris Peeters staat niet meer in de realiteit."