Britse regering kent 1 miljard toe aan staatsbank

De Britse regering kent 1 miljard pond toe aan een nieuwe staatsbank. Groot-Brittannië richt de staatsbank op om bedrijven te ondersteunen die door de economische recessie moeilijk aan leningen geraken. Op termijn moet de bank 10 miljard pond ter beschikking kunnen stellen van de Britse bedrijven.

De nieuwe staatsbank moet de Britse kmo's helpen. Het geld dat de staat investeert, zal worden geput uit bestaande budgetten en niet tot nieuwe schulden leiden. Minister van Handel, Vince Cable, heeft het nieuws vanmorgen bekendgemaakt op het partijcongres van de liberaaldemocraten in Brighton.

"We hebben een nieuwe Britse bank nodig die snel leningen kan geven aan bedrijven die onze economie aanwakkeren. Vandaag kan ik aankondigen dat we er een hebben. Samen met de chancellor werk ik aan een door de staat gewaarborgde instelling die een miljard pond staatskapitaal zal combineren met een grote private bijdrage", aldus Cable.

Minister van Financiën George Osborne (foto boven) heeft ermee ingestemd om 1 miljard pond, zo'n 1,2 miljard euro, vrij te maken voor de bank. De regering hoopt dat de private sector een zelfde bedrag in de bank zal stoppen. Op termijn is het doel dat de bank over 10 miljard pond zou beschikken om de Britse bedrijven aan leningen te helpen.