Diplomatieke spanningen tussen China en Japan lopen op

De diplomatieke spanningen tussen China en Japan over enkele betwiste eilandjes lopen opnieuw op. Twee Chinese schepen zijn binnengevaren in wat Japan als zijn territoriale wateren beschouwt. De Japanse kustwacht vroeg de Chinese boten om de zone te verlaten, maar kreeg geen antwoord.

China heeft twee patrouilleschepen nabij de eilanden gebracht in wat het land een operatie "ter verdediging van Chinese rechten" noemt.  De Japanse kustwacht heeft de Chinese schepen bevolen om weg te varen van de eilanden, maar kreeg geen reactie.

De eilandjes waar China en Japan een conflict over hebben, liggen in een visrijk gebied. Er zouden in de buurt ook gasreserves zijn.

De spanningen tussen China en Japan lopen door het conflict verder op. In verschillende Chinese steden en de Taiwanese hoofdstad Taipei is de voorbije dagen al hevig geprotesteerd tegen wat ze een Japanse invasie noemen. Japanners die in China wonen, zijn bang om hun huis te verlaten. Heel wat Japanse bedrijven hebben ook tijdelijk de deuren gesloten uit angst voor geweld.

Ondanks de reeds lang aanslepende territoriale spanningen blijven beide economieën innig verbonden. China is de belangrijkste handelspartner van Japan.