Elf redenen om niet/wel op een Arabier te stemmen

Arabieren begraven personen levend, dragen gekke kostuums, zijn oorlogszuchtig en doen mee aan trainingskampen. Dat zijn althans de vooroordelen waarmee politicus en PS-kandidaat Hicham Imane uit Charleroi dagelijks te maken krijgt. Op zijn website “Ne pas voter pour un arabe” probeert hij die op een ludieke wijze in de juiste context te plaatsen.

Op de website staan elf uitspraken over Arabieren, maar wie erop klikt, krijgt niet de informatie die het verwacht. Achter het vooroordeel “Arabieren begraven personen levend” bijvoorbeeld, zie je een foto van Hicham Imane zelf, met zijn romp in het zand op het strand van Koksijde. Net zoals andere Belgen doen, lijkt de impliciete boodschap.

“Dat Arabieren oorlogszuchtig zouden zijn, klopt ook”, zegt de politicus, maar niet op de manier die de meeste kiezers denken. Zo “vecht” Imane voor Charleroi en voor de waarden van de PS. Hetzelfde geldt voor het vooroordeel dat Arabieren zich vreemd kleden. “Inderdaad”, zegt de politicus, “wanneer we deelnemen aan de lokale folkloristische evenementen, doen ook wij gekke kostuums aan.”

Op dezelfde manier ontkracht hij ook de andere vooroordelen. Wie bijvoorbeeld klikt op het vooroordeel “Arabieren doen mee aan trainingskampen”, ziet geen Al Qaida-kamp maar een foto van Imane die deelneemt aan een loopwedstrijd. Met de website wil Imane het debat openen en hoopt hij dat mensen de reflex ontwikkelen om uitspraken over Arabieren in de juiste context te plaatsen.

lees ook