Joke van Leeuwen wint Huygensprijs 2012

De Nederlandse schrijfster en illustrator Joke van Leeuwen is de laureaat van de Constantijn Huygensprijs 2012. De oeuvreprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Jan Campert Stichting.

De Jan Campert Stichting maakte het nieuws bekend op de 60e verjaardag van Van Leeuwen. De schrijfster wint de Constantijn Huygensprijs 2012. "Of ze nu voor kinderen of volwassenen schrijft of tekent, een Joke van Leeuwen is door de heel eigen stijl direct herkenbaar als een Joke van Leeuwen", klinkt het.

Joke van Leeuwen debuteerde in 1978 met haar kinderboek "De Appelmoesstraat is anders". Ze won in dat jaar ook het Camarettenfestival voor cabaretiers. Vandaag is ze een van de meest gelauwerde schrijfsters in het Nederlandse taalgebied. Ze won onder meer de Gouden Uil met "Iep!" in 1997 en verschillende Zilveren Griffels en Gouden Penselen.

De Nederlandse schrijfster woonde onder meer in Amsterdam, Brussel en Maastricht. Momenteel woont ze al een tijd in Antwerpen. In 2008 en 2009 was Van Leeuwen stadsdichter van Antwerpen.

Aan de Constantijn Huygensprijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. De onderscheiding wordt in januari uitgereikt in Den Haag. Joke van Leeuwen volgt A.F.Th. van der Heijden op als laureaat van de prijs. De allereerste Constantijn Huygensprijs ging in 1947 naar P.N. van Eyck.