Mag Spanje sanering trager uitvoeren van IMF?

Spanje zou de harde inspanningen misschien wat langzamer kunnen uitvoeren. Dat zegt Christine Lagarde, de topvrouw van het IMF, die vreest voor een verder krimpen van de Spaanse groei.

In een toespraak in Washington heeft Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Muntfonds (IMF) , overigens laten doorschemeren dat de groeiverwachtingen van haar organisatie voor de meeste landen overigens getemperd zouden kunnen worden. Die worden normaal op 9 oktober bekendgemaakt.

Meer concreet ging Lagarde in op de situatie in Spanje. Opvallend is dat ze lof had voor de inspanningen die de Spaanse overheid levert om het begrotingstekort terug te dringen tot de afgesproken limieten.

Toch liet Lagarde zich ontvallen dat "het ritme van de besparingen misschien wat mag vertragen, tenminste wat Spanje en Portugal betreft". Ook inzake Griekenland en Ierland toonde Lagarde zich veeleer begripvol. Ze riep de vier Europese landen op om zich te richten op structurele politieke maatregelen in plaats van enkel op "objectieven in cijfers".

De Spaanse overheid beloofde eerder om het begrotingstekort terug te dringen tot 6,3%, maar volgens veel analisten is dat niet realistisch en zou dat tekort zelfs 8% bedragen.

Rajoy houdt internationale hulp af

Ondanks zware druk vanuit Europa blijft de Spaanse overheid intussen talmen om internationale hulp van de EU en het IMF te vragen. Dat leidt dan weer tot onzekerheid op de markten over de situatie in het land.

Volgens sommige bronnen zou premier Mariano Rajoy de boot willen afhouden tot 21 oktober. Dan zijn er regionale verkiezingen in zijn thuisbasis Galicië en Rajoy zou de winstkansen voor zijn conservatieve Partido Popular daar niet willen verknoeien door een internationaal hulpplan te vragen.

Daar zouden -net als bij Griekenland, Ierland en Portugal eerder- strikte voorwaarden worden opgelegd en net die wil Rajoy vermijden. Tot nu toe heeft Spanje van de eurozone al een belofte gekregen tot 100 miljard euro directe steun aan de banken, maar ook de regionale overheden in Spanje zitten met forse schulden.