Meer abortussen bij vrouwen tussen 20 en 35

Vorig jaar zijn in ons land bijna 19.600 abortussen uitgevoerd, dat zijn er zo'n 500 meer dan in 2010. De stijging is bijna volledig toe te schrijven aan vrouwen in de leeftijdscategorie tussen de 20 en de 35. De Nederlandstalige abortuscentra pleiten voor een betere terugbetaling van anticonceptiva met langdurige werking.

Het aantal abortussen bij tieners bleef, net zoals de vorige jaren, min of meer stabiel. Het aantal zwangerschapsonderbrekingen bij vrouwen tussen de 20 en de 35 - de meest vruchtbare leeftijd - nam ook vorig jaar toe.

Opvallend is dat in bijna de helft van de gevallen de vrouw geen anticonceptie had gebruikt. Volgens Carine Francken van de Nederlandstalige Abortuscentra is de kostprijs van een spiraaltje of de pil voor bepaalde vrouwen te hoog. "Voor een kleine groep vrouwen is het goedkoper om regelmatig terug te komen voor een abortus dan een spiraaltje te laten plaatsen of elke dag de pil te slikken", zegt ze in De Standaard. Nu is de pil gratis voor meisjes tot 21 jaar. Bepaalde ziekenfondsen bieden ze ook onbeperkt gratis aan.

Nog opmerkelijk, een op de drie vrouwen die vorig jaar haar toevlucht zocht tot abortus, gebruikte wel anticonceptie, maar niet correct.

Bijna 7 op de 10 vrouwen die abortus plegen, zijn niet gehuwd en zijn het ook nog nooit geweest. De helft ervan heeft geen kinderen. De meeste abortussen gebeuren in Brussel-hoofdstad, gevolgd door Antwerpen en de provincie Henegouwen.