Meer universiteitsstudenten doen een thesisjaar

De universiteiten hebben sinds 2004 dubbel zo veel studenten die een extra thesisjaar (moeten) doen. Toen werd het nieuwe systeem van bachelor- en masteropleidingen ingevoerd. Vandaag start het nieuwe academiejaar aan de universiteiten.

Volgens het nieuwe systeem moeten studenten 3 jaar een academische bacheloropleiding volgen, waarna ze aan een masteropleiding kunnen beginnen. Die opleiding duurt 1 of 2 jaar, afhankelijk van de richting die de student had gekozen.

Bij de masteropleidingen die slechts 1 jaar duren, zijn er veel studenten die er een extra jaartje moeten bijdoen, enkel om hun eindwerk af te werken. Het gaat om de richtingen als politieke en sociale wetenschappen, of talenopleidingen. In Leuven heeft  bijvoorbeeld 30 procent van de studenten een extra jaar nodig.

"Het eerste semester heb je 3 projecten. Dan volgt een stage van zo'n 2 maand die begint in februari en eindigt in april. De thesis moet al binnen zijn op 15 mei. Dan heb je eigenlijk maar een goede maand om eraan te werken", zegt Linde die ook tijd tekort had om haar master communicatiewetenschappen af te ronden.

Professor Onderwijskunde Ludo Melis treedt haar bij. "Voor veel masterproeven heb je tijd nodig omdat er veel onderzoek bij komt kijken. Die tijd is te kort, je kan er maar aan beginnen na een aantal maanden. Het resultaat is dat de studietijd wordt verlengd."