MIVB-personeel mag identiteitskaart vragen bij inbreuken

De veiligheidsagenten van de MIVB mogen voortaan bij een inbreuk de identiteitskaart van de reiziger vragen en hem of haar tot 30 minuten staande houden bij het weigeren van identificatie.

Dankzij nieuwe wettelijke bepalingen zijn de bevoegdheden van de ruim 200 veiligheidsagenten van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij uitgebreid.

Wie een misdaad of "gemeenrechtelijk wanbedrijf" begaat, anderen of zichzelf in gevaar brengt, kan nu door het personeel ook tot maximaal 2 uur staande gehouden worden in plaats van een halfuur vroeger.

De veiligheidsagenten mogen voortaan ook optreden aan bus- en tramhaltes en tussenkomen op de openbare weg in de omgeving van het voertuig in afwachting van de komst van de politie. Er volgt nog een informatiecampagne om de reizigers op de hoogte te brengen van de veranderingen.

In april van dit jaar overleed een MIVB-medewerker na een geval van verkeersagressie aan de haven van Brussel. Na het dodelijke incident kwam het tot acties en werd ook de vraag naar meer bevoegdheden voor het veiligheidspersoneel opnieuw gesteld.