Ping An start Fortis-schadeclaim tegen België

De Chinese verzekeraar Ping An heeft een internationale schadeclaim ingediend tegen ons land. Het bedrijf wil zo een vergoeding afdwingen voor het verlies dat het geleden heeft door een investering in Fortis.

Ping An had in 2007 een belang van 4,8% genomen in de groep Fortis en was zo de op een na grootste aandeelhouder geworden. Een jaar later raakte Fortis evenwel in de problemen en daalde de waarde fors.

In totaal had Ping An 2,93 miljard euro in Fortis gestoken en daarvan moest het 2,8 miljard euro afschrijven. De Chinese groep had ook tegen de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas gestemd.

Ping An wou daarop via een minnelijke schikking een deel van dat verlies compenseren bij de Belgische overheid, maar heeft daar blijkbaar bot gevangen.

Volgens The Financial Times heeft Ping An nu een schadeclaim tegen ons land ingediend bij het Centre for Settlement of Investment Disputes. Dat is een filiaal van de Wereldbank die betwistingen behandelt tussen investeerders en staten. Het is de eerste keer dat een Chinees bedrijf een dergelijke claim indient bij de instelling.