Regisseurs en scenaristen nemen Telenet onder vuur

Zo'n 20 prominente Belgische regisseurs en scenaristen, onder wie Michaël R. Roskam, Hans Herbots, Jan Verheyen en Marc Didden, hebben een gezamenlijke open brief geschreven aan Telenet. Ze vragen duidelijkheid van de kabelmaatschappij over de verdeling van de auteursrechten.

Elke abonnee betaalt aan zijn kabelmaatschappij maandelijks 3,8 euro auteursrechten. Alleen al Telenet ontving zo 70 miljoen euro in 2011. Dat geld is bedoeld om de makers van series en films te vergoeden, maar volgens de boze regisseurs en scenaristen is er een probleem met de verdeling.

"Het is op dit moment onmogelijk te achterhalen waar het geld blijft kleven: bij omroepen, distributeurs, eigen zenders of andere partijen", staat te lezen in de open brief. "Wij willen niet meer geld, het gaat over geld dat ergens anders naartoe gaat", zegt "Rundskop"-regisseur Michaël R. Roskam (kleine foto) in "De ochtend" op Radio 1. Hij wil dat Telenet "open kaart" speelt.

De aanleiding voor de aanklacht is een rechtszaak tussen Telenet en enkele beheersvennootschappen die vandaag voor het hof van beroep in Antwerpen start. Telenet kreeg eerder gelijk van de rechter in de zaak, maar de vennootschappen, die de regisseurs en scenaristen vertegenwoordigen en uitbetalen, gingen in beroep.

Telenet is niet onder de indruk van de brief. De Mechelse kabelmaatschappij laat weten dat het de voorbije jaren steeds hogere auteursrechtenvergoedingen heeft betaald aan de rechthebbenden (de zenders en de beheersvennootschappen). "Op jaarbasis gaat nu ongeveer 69 miljoen euro naar rechthebbenden: 52 miljoen euro naar zenders en 17 miljoen euro naar beheersmaatschappijen."

Telenet wijst dus in de richting van de zenders. De film- en tv-makers moeten maar bij hen aankloppen, klinkt het. "Er wordt heel de tijd maar rondgeschoven. Het is een welles-nietesspelletje en dat kan alleen maar opgelost worden door rond de tafel te zitten", zegt Roskam.

Roskam benadrukt dat het om een heel complex dossier gaat en dat hij een goede verhouding wil met Telenet. "Telenet is niet de baarlijke duivel, integendeel. Ik voel goodwill komen, maar we moeten nu nog even doorzetten."