Vanaf januari uitbreiding verbod bisphenol A

Verpakkingen van voedingsmiddelen voor kinderen van 0 tot 3 jaar mogen vanaf 1 januari 2013 niet langer de chemische stof bisphenol A bevatten. De beslissing van de Hoge Gezondheidsraad staat vandaag in het Staatsblad. Bisphenol A wordt gebruikt bij de productie van de kunststof polycarbonaat. Het gebruik ervan is omstreden.

Over de veiligheid van de chemische stof bisphenol A bestaat heel wat onzekerheid. Daarom adviseert de Hoge Gezondheidsraad om jonge kinderen er zo weinig mogelijk bloot aan te stellen.

Sinds juni vorig jaar gold er al een verbod op de verkoop van zuigflessen waarin bisphenol A verwerkt zat. Vanaf 1 januari mag de chemische stof dus ook niet meer gebruikt worden bij de aanmaak van plastic gebruikswaren als borden, drinkbekers, kopjes en bestek voor peuters.