Verdachten in Megaupload-zaak illegaal afgeluisterd

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft erkend dat in de Megaupload-zaak verdachten illegaal zijn afgeluisterd. Premier John Key heeft een onderzoek ingesteld. Megaupload-oprichter Kim Dotcom strijdt tegen een uitlevering aan de VS.
Kim Dotcom (archieffoto)

Premier Key heeft toegegeven dat er communicatie onderschept is zonder officiële toestemming. Hij heeft nu een onderzoek ingesteld naar wat er juist gebeurd is. "Ik verwacht van onze veiligheidsdiensten dat ze werken binnen de wet. Hun operaties hangen af van het vertrouwen van de bevolking."

Het onderzoek naar het gedrag van de politiediensten is een nieuw probleem voor de autoriteiten in de zaak tegen Kim Dotcom en de andere Megaupload-verdachten. Eerder werd een huiszoekingsbevel dat gebruikt werd bij een inval in de woning van Dotcom, al ongeldig verklaard.

Dotcom, echte naam Kim Schmitz, werd in januari gearresteerd en verblijft momenteel onder huissarrest in Auckland. De Verenigde Staten willen hem berechten voor schendingen van het auteursrecht en fraude.

Dotcom, die in de VS 20 jaar cel riskeert, ontkent de beschuldigingen en verzet zich tegen een uitlevering. Ten vroegste in maart volgend jaar doet de Nieuw-Zeelandse rechtbank daarover uitspraak. De Megaupload-stichter zegt intussen dat hij aan een opvolger werkt voor zijn offline gehaalde site, die nieuwe website zou Megabox gaan heten.