Voedselbanken haalden vorig jaar kwart meer op

De negen voedselbanken in ons land hebben vorig jaar 13.385 ton voedsel ingezameld en verdeeld onder 117.440 minderbedeelden. Ook dit jaar doen de voedselbanken een beroep op uw vrijgevigheid: de actie start deze week donderdag en loopt tot 3 oktober in de supermarkten van Delhaize.

De Belgische federatie van voedselbanken vierde vandaag haar 25e verjaardag in aanwezigheid van prinses Astrid. Tegelijk werden de cijfers van de inzamelactie van vorig jaar bekendgemaakt.

Het aantal ton ingezameld voedsel steeg in 2011 met een kwart. De handelswaarde ervan wordt geschat op 36.674.000 euro. Meer dan de helft van het voedsel komt van het Europees programma voor minderbedeelden, de rest is onder meer afkomstig van de voedingsnijverheid, de distributie en particulieren. In ons land werkt de organisatie samen met supermarktketen Delhaize. De giften van de Delhaize-klanten in 2011 waren goed voor 728 ton voedsel, wat neerkomt op 420.000 maaltijden.

Omdat de Europese Commissie het budget van het programma wil terugschroeven van 500 naar 360 miljoen euro, dreigt het Europese aandeel in de toekomst echter gevoelig te verminderen. Daarbij komt nog dat ook Groot-Brittannië en Duitsland binnenkort tot het systeem toetreden. De Belgische voedselbanken vrezen dan ook een daling van het ingezamelde voedsel met 65 tot 70 procent.

De voorzitter van de Belgische voedselbanken deed ook een oproep voor meer vrijwilligers. De organisatie draait vandaag op een kleine 200 vrijwilligers. Extra hulp, zeker van jongeren, is meer dan welkom.