"1 kind op 2 is FOUT vastgeklikt. En het jouwe?"

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) lanceert vandaag de campagne "1 kind op 2 is FOUT vastgeklikt. En het jouwe?". De campagne loopt tot 21 oktober en moet het verkeerd gebruik van beveiligingssystemen voor kinderen verminderen.

In een kinderzitje tegen de rijrichting is bijna 1 op 4 kinderen niet correct vastgeklikt. Hetzelfde geldt voor kinderen in zitjes met de rijrichting mee. Als er een verhogingskussen wordt gebruikt, is 1 op 2 kinderen niet goed vastgeklikt. Als alleen de gordel gebruikt wordt, zijn 3 op de 4 kinderen niet correct vastgeklikt. Eén op de 10 kinderen wordt helemaal niet vastgeklikt.

In 2010 waren 1.821 kinderen tussen 0 en 12 jaar als inzittende van een auto betrokken bij letselongevallen: 77 van hen kwamen om het leven of raakten zwaargewond. Een kind in een correct gebruikt kinderzitje loopt driemaal minder risico om te overlijden of zwaargewond te raken na een ongeval.

Naast de affichecampagne heeft het BIVV ook drie nieuwe educatieve filmpjes op www.goforzero.be geplaatst. Ze bevatten duidelijke instructies voor de correcte hantering van elk type kinderbeveiligingssysteem.