""Château" voor wijn uit VS is bedrog"

Bij de Franse wijnbouwers is er beroering ontstaan over de vraag van de Amerikaanse wijnboeren om een deel van hun wijnen te mogen verkopen met een "château"-label. "Zo'n "château"-label voor Amerikaanse wijn is bedrog", klinkt het bij de wijnfederatie in Bordeaux.

Nippen van een Bordeaux-wijntje dat afkomstig is van een "château" is net zo Frans als dat het achteroverslaan van een Kentucky Bourbon Amerikaans is. Daarmee is eigenlijk alles gezegd: voor de Franse wijnboeren is het verkopen van Amerikaanse wijnen in de EU met een "château"-label heiligschennis.

De vraag van de Amerikaanse wijnboeren dateert al van 2010, maar veroorzaakt nu heel wat beroering omdat de VS aan de EU gevraagd heeft zich over de zaak uit te spreken.

"Het respect voor honderden jaren traditie en de kwaliteit staat op het spel", legt Laurent Gapenne van "Château de Laville" en voorzitter van de "Fédération des Grands Vins de Bordeaux" uit. De Franse wijnboeren zijn bang dat de betekenis van de vermelding "château" - die de herkomst van de wijn toont - verwatert als ook anderen, zoals de Amerikanen, dat label mogen gebruiken.

"De Europese Commissie zet onze erfenis én onze economische macht op het spel in naam van de globalisering", aldus nog Gapenne. "Ik zou het niet kunnen begrijpen als de EU zwicht."

In Frankrijk duidt de benaming "château" op een AOC-wijn (appellation d'origine controlée), die alleen bestaat uit druiven die op het domein zijn verbouwd. Dat de Amerikanen die voorwaarden willen afzwakken en gebruiken voor wijnen die geproduceerd worden door een "wijnbouwer of een groep van wijnbouwers, met druiven die afkomstig zijn van hun wijnranken of van wijnranken die traditioneel zijn verbouwd", is de Franse wijnboeren ook een doorn in het oog.

"Op die manier kunnen de Amerikanen château-wijnen maken met druiven van om het even waar, waardoor ook de prijs veel lager zal zijn", argumenteert Gapenne. "En de consument die zo'n wijn koopt, gaat ervan uit dat de wijn aan dezelfde kwaliteitsvereisten voldoet, wat in de praktijk niet zo zou zijn. Dat zou ons imago schade berokkenen." De Amerikanen zelf zijn zich van geen kwaad bewust en noemen hun aanbod "redelijk en eerlijk".

Het "château"-label toekennen aan Amerikaanse wijnen, zou volgens Gapenne ook een gevaarlijk precedent zijn. "In dat geval wordt het extreem moeilijk om andere landen wel nog te verbieden dat label te gebruiken. En in dat geval wordt "château" volledig betekenisloos."