"Meer inspraak bij VN voor wie meer betaalt"

"Als de opkomende landen meer te zeggen willen hebben bij de Verenigde Naties, dan zullen ze meer geld op tafel moeten leggen." Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gezegd in New York. Reynders woont er samen met premier Elio Di Rupo (PS) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Magnette (PS) de opening van de Algemene Vergadering van de VN bij.

De discussie over de nationale bijdragen aan de Verenigde Naties stond vandaag niet op het programma, maar woedt wel volop in diplomatieke middens. De gesprekken daarover vinden later dit jaar plaats en zullen gekoppeld worden aan de al lang voorgestelde hervorming van de VN.

België betaalt nu 1,075 procent van de verschillende budgetten van de VN en is daarmee de 15e grootste betaler van de 193 lidstaten. Vanaf 2013 zou het Belgisch aandeel echter verminderen tot 0,998 procent. Verscheidene opkomende economieën zouden hun bijdrage dan weer sterk zien toenemen.

Ons land vindt samen met heel wat andere Westerse landen dat de VN het best met wat minder geld kan stellen. Ze pleiten voor een modernere en vooral efficiëntere organisatie. Maar de zogenoemde G77 - een groep van 77 ontwikkelings- en opkomende landen - en China zijn het daar niet mee eens en blijven nieuwe mandaten voor de VN goedkeuren. Voor hen zijn de verschillende posten die ze bezetten een bron van inkomsten. Zij zijn dan ook voorstander van een verhoging van de budgetten.

Westerse diplomaten wijzen erop dat de landen uit het Zuiden niet altijd de meest bekwame mensen aanstellen. "Het geld voor het arme Zuiden gaat de factie naar de rijke toplaag van die landen", luidt het. Ook Reynders stelt zich vragen bij de werking van de VN.

"Als je de zetel van de MONUSCO-missie in het Congolese Bukavu bezoekt, waan je je in New York. Is dat wel nodig?"  Opkomende landen als China, Brazilië en Rusland eisen uit eigenbelang meer inspraak in de verschillende VN-organen. "Maar om dat te bekomen, zullen ze hun bijdrage moeten optrekken", zegt Reynders.