"Niemand stond ooit dichter bij vulkaan"

Op een zucht staan van een kolkende lavazee, dat is niet bepaald een alledaagse bezigheid. Toch is het net dat waar Geoff Mackley zo tuk op is, want hij reist al 15 jaar lang de wereld rond om zo dicht mogelijk bij actieve vulkanen te komen.

Vorige maand heeft Mackley een doel gerealiseerd waar hij al lang van droomde. Na een helse tocht van 35 dagen bereikte hij de Marumvulkaan op het eiland Ambrym ten noordwesten van Australië. Daar kon hij doen waar hij zo goed in is: zo dicht mogelijk de vulkaan binnendringen. En zo dicht mogelijk is in dit geval geen loos begrip, want de Nieuw-Zeelander nadert de kolkend hete lavamassa tot op 27 meter.

Het is daar zo heet dat hij een speciaal beschermend pak moest dragen en zelfs met dat pak kon hij iedere keer maar enkele seconden blijven staan, omdat de temperatuur daar oploopt tot ruim 2.000 graden Celsius.

In de NBC-talkshow "Today" blikt de waaghals terug op zijn avontuur. "Er zijn maar weinig plekken op Aarde waarvan je kan zeggen dat geen mens daar ooit heeft gestaan. Wel, ik kan met zekerheid zeggen dat niemand zo dicht bij die vulkaan is geweest als ik", zegt hij niet zonder trots.

"Het was een surrealistische ervaring. Je staat daar in dat pak en het voelt toch aan alsof je in een oven zit", vertelt Mackley enthousiast. "Gelukkig kon ik via dat pak ook genoeg koele zuurstof inademen, want zelfs een klein beetje hete lucht inademen is voldoende om iemand te doden", zegt hij zelf.

De beelden van zijn reis heeft hij gisteren op YouTube gezet en daar wordt zijn "omhelzing" met de lavamassa massaal bekeken.

lees ook