"Onderzoek naar moslimbeurs niet nodig"

De organisatoren van de eerste moslimbeurs in ons land reageren verbolgen op het onderzoek dat minister van Binnenlandse Zaken Milquet (CDH) wil instellen naar de beurs. De uitgenodigde sprekers zijn gematigde moslims, klinkt het. Op de beurs kunnen moslims terecht voor producten en debatten.

Komend weekend vindt in Tour & Taxis de eerste moslimbeurs van Brussel plaats. De beurs wordt mee georganiseerd door de Liga van Moslims van België.

Op de beurs kunnen moslims terecht voor kledij, halalproducten, informatie over de bedevaart naar Mekka, kortom "producten die moslims interesseren", zegt Farid El Machaoud van de Liga.

"Sprekers vragen meer openheid, burgerschap en deelname aan samenleving"

Daarnaast worden er ook een reeks debatten georganiseerd. Een aantal sprekers die zijn uitgenodigd, zouden volgens MR-kamerlid Denis Ducarme eigenlijk islamisten zijn. Op zijn vraag laat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet de moslimbeurs onderzoeken.

Maar de organisatoren zijn daar niet over te spreken. "Ik stel mij daar vragen bij. Een van de personen die zijn uitgenodigd is Ahmad Jaballah, de voorzitter van de "Organisations islamiques de France", een gematigd persoon."

"Meneer Ducarme zegt dat hij geen visum zou mogen krijgen, maar die man is Frans en heeft dus geen visum nodig. Zijn organisatie streeft naar een islam van het middenveld, met meer openheid, burgerschap en deelname aan de samenleving. Het is geen extreme persoon", aldus El Machaoud in "De ochtend" op Radio 1. Ducarme is het daar niet mee eens.

De organisatoren verwachten tussen de 20.000 en 30.000 mensen. "Er is een grote vraag naar. Jaarlijks gaat eenzelfde beurs door in Le Bourget in Frankrijk. Daar gaan telkens 15.000 Belgische moslims naartoe, die nu bij ons terecht kunnen. De gemeenschap is op zoek naar plaats waar ze kunnen samenkomen, elkaar kunnen ontmoeten", zegt El Machaoud.

De beurs staat ook open voor niet-moslims. "Iedereen is welkom", besluit de organisatie uitnodigend.