"Start onderzoek naar vergiftiging in Ivoorkust"

Greenpeace en Amnesty International dringen er bij het Britse gerecht op aan om een onderzoek te starten naar het transportbedrijf Trafigura. Dat heeft chemisch afval geloosd in Nigeria in 2006.

"The toxic truth", zo heet het rapport dat de activisten vandaag publiceren. Naar aanleiding daarvan dringen Greenpeace en Amnesty International nog eens aan op een onderzoek.

Trafigura, een van de grootste transportbedrijven ter wereld, had in 2006 een schip met giftig olieafval. Dat kregen ze in de haven van Amsterdam niet verkocht, dus is het schip naar Ivoorkust gevaren.

De Probo Koala heeft het giftige afval in Ivoorkust gedumpt op vuilnisbelten rond Abidjan, het commerciële hart van het land. Correspondenten zagen daarna dampen opstijgen en hadden het over giftige geuren. Duizenden mensen moesten in de periode daarna naar het ziekenhuis. 17 Nigerianen zijn omgekomen.

Trafigura heeft altijd beweerd dat het afval niet giftig was. Het bedrijf zegt dat het een lokaal bedrijf heeft betaald om het afval te verwerken.

Trafigura is al eens veroordeeld tot een schadevergoeding, maar dan omdat ze in Amsterdam met de papieren gesjoemeld zouden hebben. Voor het dumpen in Nigeria is er nog geen veroordeling geweest.