Ahmadinejad noemt Israël "fake regime" bij VN

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft met scherp geschoten op de VN-conferentie in New York. Hij noemde Israël een nucleair gewapend "fake regime". Ahmadinejad beschuldigde de VS er ook van de vrijheid van meningsuiting te misbruiken en op CNN noemde hij homoseksualiteit een probleem van kapitalisten.
Ahmadinejad met de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon

De aanwezigheid van de Iraanse president Ahmadinejad op de VN-conferentie in New York blijft niet onopgemerkt. Hij was bijzonder hard voor Israël en de VS.

Hij noemde Israël een nucleair gewapend "fake regime" dat onder de beschermende vleugels van de VS bestaat. Daarop verliet de Israëlische VN-ambassadeur prompt de zaal. Ahmadinejad herinnerde nogmaals aan de Israëlische bezetting van Palestijns gebied en de veto's van de VS in de VN Veiligheidsraad om Israel daarin te steunen.

De Iraanse president beschuldigde ook de VS en andere landen ervan de vrijheid van meningsuiting te misbruiken. De Verenigde Staten zijn volgens hem zwak omdat ze geen vuist kunnen maken tegen het onteren van geloof en "heilige profeten". Daarmee alludeerde hij op de recente amateurvideo die de profeet Mohammed denigreert en in de VS gemaakt is.

Voorafgaand aan de VN-conferentie gaf Ahmadinejad al een interview aan de Amerikaanse media, waarin hij herhaalde dat Iran geen nucleaire dreiging vormt. Hij zei dat zijn land uranium verrijkt met het oog op vredevolle doeleinden.

"Homoseksualiteit is een probleem van kapitalisten"

Ook over homoseksualiteit verkondigde Ahmadinejad zijn mening op nieuwszender CNN. "De verdediging van homoseksualiteit is een zaak van kapitalisten die geen echte menselijke waarden kennen."

Homoseksualiteit is volgens de Iraanse president "een teken van zeer slecht gedrag dat door alle profeten en alle religies wordt veroordeeld".

"De steun voor homoseksuelen zit enkel verankerd in het hoofd van doorwinterde kapitalisten die enkel denken aan de accumulatie van kapitaal en niet aan menselijke waarden", liet de president zich nog ontvallen.

In de straten van Washington was fel protest tegen Ahmadinejad. Enkele betogers droegen een pop van de Iraanse president mee. Er waren ook spanborden met opschriften als "duivel" en "go to hell".