Alle verkeersinbreuken in België gebundeld

Alle politieparketten zijn sinds kort uitgerust met een nieuw informaticasysteem dat hen toelaat alle verkeersinbreuken in heel België sinds 1996 op te zoeken. Het systeem werd vandaag voorgesteld door minister van Justitie Annemie Turtelboom.

Vroeger had elk politieparket, en de daaraan verbonden politierechtbank, één lokale server waar alle gegevens werden opgeslagen. Nu staat alle informatie op een beveiligde centrale server. 

Met het nieuwe systeem, dat "Mammouth at Central Hosting" (MaCH) heet, kunnen verkeersinbreuken veel sneller vervolgd worden en wordt het gemakkelijker om veelplegers een gepaste straf te geven.

"Met het oude systeem duurde het tot 9 maanden voor een verkeersovertreder gedagvaard werd, nu kan dat al na twee maanden", aldus Annemie Turtelboom. "Bovendien zien we nu ook of iemand elders al veroordeeld werd, of hij bijvoorbeeld al ontzet is uit het recht tot sturen." Volgens de minister is MaCH een stap vooruit in de informatisering van Justitie.