Andalusië wil nu ook Spaanse noodkredieten

De Spaanse regio Andalusië zou nu ook een beroep willen doen op het hulpfonds dat de regering in Madrid heeft opgericht voor autonome regio's in moeilijkheden. Het is al de vierde regio die dat doet.

Eerder hadden Catalonië, Valencia en Murcia al om steun gevraagd uit het steunfonds dat de Spaanse regering onlangs heeft opgericht voor noodlijdende regio's. Nu zou ook Andalusië een krediet van 4,9 miljard euro willen vragen aan dat fonds.

Dat fonds bevat 18 miljard euro en als Andalusië het gevraagde bedrag krijgt, zou al 15 miljard van die steun zijn opgebruikt. Andalusië is de grootste regio met de meeste bevolking en heeft zwaar te lijden onder de financiële crisis. De regio ligt in Zuid-Spanje met steden als Malaga en Granada (boven)

De regio kampt vooral met de forse pensioenlast voor veel inwoners. In Spanje zijn de regio's verantwoordelijk voor onder meer onderwijs en pensioenen.

Catalonië naar vervroegde verkiezingen

Intussen heeft de minister-president van de regio Catalonië Artur Mas vervroegde verkiezingen uitgeschreven voor 25 november. Niet dat er een regeringscrisis is, wel wil Mas een stevig mandaat om te onderhandelen over meer autonomie met de centrale regering.

Catalonië is de rijkste regio van Spanje, maar heeft eerder ook moeten aankloppen bij het Spaanse financiële noodfonds in Madrid. Toch heeft dat het streven naar ruime autonomie of onafhankelijkheid niet ontmoedigd, maar eerder aangewakkerd.

Veel Catalanen vinden nu net dat ze jaarlijks te veel belastingen zien verdwijnen naar Madrid en van daar naar de armere regio's in Spanje. Als ze meer van dat geld in eigen handen zouden houden, zou de regio niet bankroet dreigen te gaan, is hun mening.

De voorbije weken waren er in Barcelona grote betogingen voor onafhankelijkheid. De regio wordt nu geleid door de CiU, een partij van Catalaanse nationalisten die de situatie als een breekijzer wil gebruiken om meer zelfstandigheid af te dwingen.