ArcelorMittal verkoopt geen fabrieken in Luik

De staalgroep ArcelorMittal is niet van plan om een fabriek in Luik te verkopen; ook niet de fabrieken die ze wil sluiten. Volgens de groep zou dat de overcapaciteit in de staalsector nog bestendigen.

Eind vorig jaar had ArcelorMittal (AM) aangekondigd dat het de "warme lijn" in Luik zou sluiten. Concreet gaat dat om de hoogovens van Seraing en Ougrée en de staalgieterij van Chertal. Dat zou 800 van de 4.000 banen kosten.

De vakbonden hadden daarop voorgesteld dat de Waalse overheid de betrokken staalfabrieken zou overnemen en zo een onafhankelijk staalbedrijf in Luik zou overeind houden.

De Waalse regering heeft dat plan laten onderzoeken door een expert en toont weinig belangstelling. Concreet zou dat 500 miljoen euro tot een miljard euro kunnen kosten en riskeert het gewest om nadien nog met de verliezen opgescheept te zitten.

ArcelorMittal wil overigens geen van die fabrieken verkopen. Volgens het bedrijf zou dat geen oplossing bieden voor de overcapaciteit die er nu op de Europese markt is. Wel is vorige week het overleg met de vakbonden weer opgestart dat moet leiden tot een sociaal plan voor de getrofffen werknemers.