Boerenbond wil maatregelen tegen everzwijnen

De Boerenbond en de Voerense burgemeester Huub Broers vragen dringend maatregelen tegen het toenemend aantal everzwijnen in Limburg. De Boerenbond kreeg de afgelopen weken heel wat meldingen van schade. De bond wil dat Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) maatregelen neemt.

De almaar groeiende everzwijnenpopulatie veroorzaakt hinder en ook steeds meer schade. "De afgelopen dagen hebben wij een twintigtal meldingen gekregen van boeren in heel Limburg die schade hebben. De schade wordt geraamd op zo'n 40.000 euro, en komt in oppervlakte overeen met zo'n 60 voetbalvelden", zegt Koen Vanheukelom van de Boerenbond.

Uit een recente studie blijkt dat er in Limburg 1.300 everzwijnen rondlopen en dat aantal stijgt snel. De Boerenbond vraagt dat  minister Schauvliege maatregelen neemt, onder meer door het versoepelen van de jachtregels.

Het kabinet van Schauvliege heeft laten weten dat het everzwijnenbestand voldoende onder controle gehouden kan worden dankzij de bestaande maatregelen.