China brengt voor het eerst vliegdekschip in de vaart

China heeft voor het eerst een vliegdekschip in de vaart genomen. De Liaoning is 300 meter lang en is eigenlijk een gerenoveerd Sovjetschip dat werd overgekocht van Oekraïne. Volgens China zal het met de nieuwe aanwinst aanzienlijk beter de staatsbelangen kunnen verdedigen. Toch zal het schip in eerste instantie vooral als oefenschip dienen.

De Liaoning werd tijdens een officiële ceremonie in Dalian officieel aan de Chinese marine overgeleverd. De plechtigheid werd bijgewoond door de top van het Chinese staatsapparaat. De Chinese premier Wen Jiabao zei in zijn toespraak dat het schip een omvangrijke en diepe betekenis" zal krijgen en een "reden zal zijn voor nationalistische gevoelens". China investeerde de laatste jaren miljarden in de uitbouw van zijn militaire apparaat.

Met het in de vaart stellen van het vliegdekschip wil China een signaal geven aan de buurlanden dat het ook op zee militaire ambities heeft. Het tijdstip lijkt goed gekozen. China en Japan zijn al weken verwikkeld in een conflict over de controle van een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. Japan en ook andere landen in de regio hebben in het verleden al hun bezorgdheid geuit over de maritieme ambities van China.

Veel zal daar in de nabije toekomst nog niet van te merken zijn. China heeft vooralsnog geen vliegtuigen of getrainde piloten die het vliegdekschip kunnen gebruiken. De Liaoning zal daarom de eerste jaren vooral dienst doen als oefenschip.