Curiosity heeft steen onderzocht op Mars

Marsverkenner Curiosity heeft voor het eerst een steen onderzocht op de rode planeet. Dat deed de jeep met zijn twee meter lange robotarm. Via de foto's en andere gegevens wil de NASA uitklaren waaruit het gesteente op onze buurplaneet precies bestaat. De Curiosity is twee maanden geleden geland op Mars.

Om de steen te onderzoeken, heeft de robot een camera, een laser en een röntgentoestel. Die bevinden zich op de robotarm van de Marsverkenner. Nadat de robot het onderzoek van de steen had afgerond, is het voertuig dezelfde dag nog 42 meter verder gereden. Dat is verder dan ooit tevoren in één trek.

De Curiosity is nu onderweg naar zijn eerste doel, Glenelg. De plek is zo genoemd omdat de jeep er naartoe rijdt en er weer weg zal rijden via dezelfde route.

De Curiosity ziet dus twee keer hetzelfde, net zoals je het palindroom Glenelg van voor naar achter of van achter naar voor kan lezen. Glenelg bevindt zich op zo'n 400 meter van zijn landingsplaats. Met zijn 0,15 PK doet hij daar een aantal weken over.

De missie met de Curiosity is tot nu toe de duurste en technologisch meest gevorderde ooit.