De Crem bezoekt Belgische ontmijners Libanon

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft op weg naar een Europese top in Cyprus samen met zijn Luxemburgse collega een bezoek gebracht aan de Belgische militairen in Libanon. De Belgen zijn in Libanon actief op de zogenoemde "blue line", de demarcatielijn tussen Libanon en Israël. De Crem ging er ook praten over een mogelijke hertekening van de Belgische militaire missie in 2013.

In Libanon zijn een honderdtal Belgische en ook enkele Luxemburgse militairen actief. Ze maken er deel uit van de VN-operatie UNIFIL en voeren ontmijningstaken uit langs de Libanees-Israëlische grens. Maar die opdracht loopt in februari ten einde. Afhankelijk van de lopende gesprekken tussen Israël en Libanon kunnen daar nog enkele maanden bij komen.

Voor De Crem blijft 2013 voorlopig een "open einde". "Maar mijn aanvoelen is dat men vanuit de VN aandringt op een aangehouden Belgische aanwezigheid in Libanon." Welke opdracht de Belgen dan zouden uitvoeren, is niet duidelijk. Volgens De Crem heeft hij ondanks herhaaldelijk aandringen bij de VN nog steeds geen antwoord op zijn vragen gekregen.