Gemeenten minder geld in kas door Electrabel

Doordat electriciteitsmaatschappij Electrabel klanten verliest, krijgen ook de gemeenten minder geld binnen. Bij de vrijmaking van de energiemarkt werd beslist dat de gemeenten zouden delen in de winst van Electrabel Customer Solutions. Maar die inkomsten zijn door het klantenverlies fors gedaald.

De gemeenten delen sinds de vrijmaking van de energiemarkt in de winst Electrabel Customer Solutions, een dochterbedrijf van Electrabel. Dat bracht de gemeenten goed op. Vorig jaar was dat volgens De Tijd goed voor 50,5 miljoen euro.

Maar dit jaar verloor Electrabel al honderdduizenden klanten. Daardoor dalen ook de winsten voor de gemeenten. En door de campagne "Durf vergelijken" wordt het veranderen van leverancier nog aangewakkerd. Ambtenaren in honderden gemeenten helpen gezinnen bij het zoeken naar de goedkoopste energieleverancier, waardoor Electrabel nog meer klanten dreigt te verliezen.

Volgens Jos Ansoms (CD&V, foto links) van de intercommunales is dat geen probleem voor de gemeenten, want die wisten dat die inkomstenstroom zou verminderen. "Op het ogenblik dat de vrijmaking van de markt er gekomen is, was het uiteraard te verwachten dat de monopoliepositie van Electrabel zou verminderen. Het is nooit de bedoeling geweest van de gemeentebesturen om daar een blijvende, vaste vorm van inkomsten van te maken."

Er zijn ook regionale verschillen. In Wallonië is de daling van de inkomsten voor de gemeenten minder sterk, omdat klanten daar trouwer blijven aan Electrabel dan in Vlaanderen. In het Brussels Gewest is de band tussen Electrabel en de gemeenten al volledig doorgeknipt en de inkomstenstroom opgedroogd.