Italiaanse premier Monti is geen kandidaat

Bij de verkiezingen van volgend jaar zal de Italiaanse premier Mario Monti geen kandidaat zijn. Monti leidt nu een regering van technocraten en wil dat nu opnieuw de politiek aan zet komt.

De Italiaanse premier Mario Monti nam in november vorig jaar het roer over van de conservatief Silvio Berlusconi, die toen in diskrediet was geraakt en onder zware druk kwam van de andere Europese leiders.

Monti leidt sindsdien een regering van technocraten die het vertrouwen moest terugbrengen in de Italiaanse economie. Sindsdien zijn er zware besparingen en hervormingen doorgevoerd om het begrotingstekort terug te dringen en om de competitiviteit van de economie te herstellen.

Dat is in beperkte mate gelukt, want de voorbije weken is de speculatie tegen de Italiaanse staatsobligaties afgenomen na een wel erg heet voorjaar.

In  een interview met de Amerikaanse zender CNN zegt Monti nu dat hij bij de verkiezingen van begin volgend jaar geen kandidaat zal zijn. Volgens hem is het nu tijd dat de politiek nu opnieuw aan zet komt in italië, al hoopt hij dat dat met meer maturiteit gebeurt dan in het verleden.

Of de markten daar evenveel vertrouwen gaan in hebben, is een andere zaak en wellicht wil Monti op die manier de geesten voorbereiden. "Super Mario" zoals Monti soms genoemd wordt, geniet internationaal veel respect. Hij was eerder EU-commissaris en is professor economie.