Kan Peumans CD&V-burgemeester bedreigen?

Riemst kent een overzichtelijk politiek landschap. Vijf traditionele partijen dingen er naar de stem van de kiezer. Geen kleine lokale partijen, maar CD&V, de N-VA, Open VLD, het kartel SP.A-Groen en Vlaams Belang. Die laatste diende een lijst met drie kandidaten in en was niet bereikbaar voor commentaar.

“Ik doe geen uitspraken over het resultaat van de andere partijen.” Drie van de vier beschikbare lijsttrekkers haasten zich om alle deuren voor speculatie te sluiten. Het gaat om CD&V-burgemeester Mark Vos, N-VA-boegbeeld en grootste uitdager Jan Peumans en Steven Coenegrachts, lijsttrekker voor Open VLD. Enkel Ivo Thys van SP.A-Groen durft zich aan een pronostiekje wagen. “Jan Peumans zal goed scoren in Riemst, Mark Vos zal moeten inleveren.”

Die laatste hoeft echter niet onmiddellijk te vrezen om burgemeester af te raken. In 2006 haalde zijn partij 12 zetels binnen, eentje te weinig voor een absolute meerderheid. Op ruime afstand volgden Open VLD met zes en de N-VA met vijf zetels. Vlaams Belang en de SP.A behaalden er elk slechts één. CD&V staat er dan ook het beste voor en zelfs als de partij verliest, blijft ze wellicht toch de grootste. Mark Vos lijkt daar ook in te geloven, want hij streeft opnieuw 12 zetels na en acht dat haalbaar, “al heb ik geen glazen bol” en “is de keuze aan de kiezer”.

“Ik ben een grote optimist, behalve..”

Jan Peumans is zonder twijfel Vos’ belangrijkste uitdager. Het moet niet meer gezegd dat zijn partij in de lift zit en bovendien heeft Peumans nationale bekendheid als voorzitter van het Vlaams Parlement. Ook is Peumans in Riemst niet aan zijn politiek proefstuk toe. De N-VA’er was al eens burgemeester in Riemst, van 1995 en 2006. Toch houdt Peumans een slag om de arm.

“Ik ben een grote optimist”, zegt de N-VA-lijsttrekker en huidige eerste schepen. “Behalve dan als het over verkiezingsuitslagen gaat.” Toch schat Jan Peumans in dat zijn partij er in Riemst op vooruit zal gaan. In 2006 behaalde ze vijf zetels, nu zouden dat er volgens hem weleens zeven kunnen zijn. Een bescheiden verwachting, zo lijkt, temeer omdat Peumans zegt over een sterkere lijst te beschikken dan zes jaar geleden. Het ledenaantal van de N-VA Riemst steeg bovendien van 60 naar 160.

“Goed samengewerkt met de N-VA, maar..”

Mark Vos van CD&V lijkt niet bijzonder onder de indruk van de vele sympathiebetuigingen die Jan Peumans zegt te krijgen. Mark Vos verwacht dat de kiezer zal oordelen over de realisaties van zijn partij en zal inzien dat CD&V goed werk geleverd heeft. Bovendien zou het Vos ten zeerste verbazen mocht de N-VA van vijf naar 12 zetels springen en zo zijn CD&V onttronen als grootste partij.

Vos zit momenteel al in de meerderheid met de N-VA en hij vindt dat beide partijen goed samenwerken. Die meerderheid bestaat al 18 jaar en heeft altijd goed gedraaid. Toch biedt Vos geen garantie dat CD&V en de N-VA zullen blijven samenwerken, mocht de kiezer dat mogelijk maken. “Alle opties liggen open.” Wel noemt Vos SP.A-Groen een “rare constructie”.

“Kartels worden gevormd om als partij te groeien”

SP.A-Groen-lijsttrekker Ivo Thys geeft duiding bij het ontstaan van het kartel dat hij aanvoert. “In 2006 was ik met zeven andere personen kandidaat op de lijst Levend Riemst. Helaas behaalden we geen zetel. Nu dienen we een lijst in als Groen en hebben we de krachten gebundeld met de SP.A, die in Riemst ook heel zwak staat.”

Thys’ lijsttrekkerschap lijkt niet zo logisch, aangezien hij lid is van de kleinste partij binnen het kartel, maar hij heeft al heel wat ervaring als politicus. “Ik ben 23 jaar lid geweest van CD&V”, verrast hij. “Daar hebben ze me echter buitenspel gezet omdat ik naar hun zin te veel met groene thema’s bezig was. Zo is de samenwerking uitgedoofd.”

SP.A-Groen hoopt bij de verkiezingen op drie zetels. “Kartels worden gevormd om als partij te groeien”, is Ivo Thys eerlijk. Over de concurrentie durft Thys zich ook uit te spreken. “Peumans zal er hier flink op vooruit gaan. Waar CD&V strandt is moeilijk te voorspellen.”

“Op gemeentelijk niveau speelt ideologie niet mee”

Blijft er in Riemst nog één speler over: Open VLD. Die partij deed het met zes zetels goed bij de vorige verkiezingen, nu hoopt lijsttrekker Steven Coenegrachts er zeven binnen te rijven. Maar is dat wel een realistische verwachting voor een partij die in de hoek zit waar de klappen vallen? “De lokale verkiezingen kennen een hele andere dynamiek dan de nationale. Op gemeentelijk niveau speelt ideologie niet zo sterk mee en ik heb het gevoel dat wij sterk staan in Riemst”, is Coenegrachts overtuigd.

Toch geeft Coenegrachts toe dat hij de nationale tendens niet volledig kan negeren. Dat zijn partij aan populariteit heeft ingeboet, merkte hij bijvoorbeeld bij de samenstelling van de lijst. Die liep niet zo vlot als verhoopt. Toch is de lijsttrekker tevreden over de ploeg die hij heeft kunnen samenstellen. “Uiteindelijk hebben we een reeks sterke kandidaten gevonden.”

Coenegrachts vindt ten slotte dat zijn partij de afgelopen zes jaar op een constructieve manier oppositie gevoerd heeft. Hij staat open voor coalitiegesprekken met alle partijen, enkel tegen Vlaams Belang, dat in Riemst met drie kandidaten opkomt, stelt hij zijn veto.

Alexander Cornet

lees ook