Komt leven op aarde van een andere planeet?

Wetenschappers hebben aanwijzingen gevonden dat de kiemen van het leven op onze planeet van andere planeten komen. Dat zou gebeurd zijn tijdens de "kindertijd" van het zonnestelsel.

Er was een periode dat de aarde en de naburige planeten veel dichter bij elkaar cirkelden, tijdens de kindertijd van het zonnestelsel. In die periode zouden ze vast materiaal uitgewisseld hebben.

De hypothese van lithopanspermia stelt dat fundamentele levensvormen verspreid zijn geraakt over het universum door stukjes planeet die als meteoriet op een andere planeet terechtkwamen. Zoiets zou onder meer gebeurd zijn door vulkaanuitbarstingen en door botsingen met asteroïdes.

Nu hebben wetenschappers nieuwe aanwijzingen die de hypothese van lithopanspermia stutten. Dat blijkt uit een studie van de universiteiten van Princeton en Arizona uit de VS en van het Centro de Astrobiologia in Spanje. De onderzoekers stellen hun bevindingen vandaag voor.

Micro-organismen in meteoriet-achtige brokstukken die van andere planeten op aarde zijn beland, zouden de kiemen zijn van wat het latere leven op aarde werd.

Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat zoiets weinig waarschijnlijk was door de snelheid waarmee objecten door de ruimte scheren. Maar computersimulaties van de situatie van het prille zonnestelsel brachten aan het licht dat de kans erg groot is dat er een proces bestaat van de "zwakke transfer". Dat houdt in dat vaste materie traag uit de baan van een planeet meandert en in de baan van een ander object kan terechtkomen.

Volgens de wetenschappers betekent dat niet alleen dat het leven op onze planeet van andere planeten kan komen, maar ook dat de kans weer wat groter is dat er ook op andere planeten leven is of was. Toch houden ze ook een slag om de arm. "Dit onderzoek bewijst niet dat lithopanspermia zéker heeft plaatsgevonden, wel dat we de mogelijkheid moeten openhouden", zegt Amaya Moro-Martin, die aan het onderzoek meewerkte (de afbeelding hieronder komt ook van hem.)