Leterme speelt gastrol in filmpje van Groen Ieper

Ex-premier Yves Leterme, kandidaat-burgemeester voor CD&V in Ieper, speelt een opmerkelijke gastrol in een campagnevideo van Groen, waarin voor de rest alleen maar kinderen aan het woord komen. Op verzoek van Diederik Vandenbilcke (7e op lijst Groen) vertelt hij over het belang van natuur en over welke plaats het milieu moet krijgen in het beleid.

Leterme heeft het filmpje ook op zijn Facebook-pagina geplaatst. Meteen rees in Ieper de vraag of hier al coalitieplannen gesmeed worden. Maar dat wordt zowel door Groen als CD&V formeel ontkend. Van een voorakkoord is geen sprake, zeggen ze.

“Binnen Groen was niet iedereen meteen enthousiast om Yves Leterme te vragen om in het filmpje aan bod te komen”, zegt Diederik Vandenbilcke van Groen. “Maar de meerderheid was wel akkoord. Ik kreeg vrij snel antwoord van hem en een afspraak was vlug geregeld. Tussen twee reizen door is Yves naar Ieper gekomen. We zijn blij dat hij dat heeft willen doen. Hij geniet internationale bekendheid en wij staan op dat vlak nergens. In het filmpje wordt niet opgeroepen om te stemmen voor Groen of voor Leterme.”

Yves Leterme benadrukt dat zijn optreden in overleg is gebeurd met het plaatselijke partijbestuur. “Ik heb meegewerkt aan dat filmpje van Groen, omdat milieu een thema is waar we goed beleid rond moeten voeren, ook de komende zes jaar in Ieper. Ik hoop dat dit ook kan gebeuren in goed overleg met Groen. Het is niet omdat we van mening verschillen, dat we elkaar de hand niet kunnen reiken op bepaalde punten.”

lees ook