Miljoen dollar uitgeloofd voor gestolen Mondriaan

Een Amerikaanse kunstverzamelaar heeft een beloning uitgeloofd van 1,7 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) voor wie hem informatie kan geven die leidt tot de terugkeer van zijn gestolen kunstwerken. Het topstuk is een schilderij van de Nederlander Piet Mondriaan.

Alleen al voor de terugkeer van de gestolen Mondriaan, "Composition (A) En rouge et blanc", heeft de man, Jeffrey Gundlach, 1 miljoen dollar (770.000 euro) over. Wie een tip geeft die tot de veilige terugkeer van alle 13 gestolen werken leidt, kan 1,3 miljoen euro opstrijken.

De dieven waren niet enkel uit op kunst. Ze gingen er ook vandoor met enkele dure horloges, 40 zeldzame flessen wijn en de Porsche Carrera van Gundlach. De waarde van de buit zou in totaal zo'n 10 miljoen dollar (7,7 miljoen euro) bedragen.

Gundlach werd rijk als medestichter van een grote investeringsfirma. De diefstal vond plaats terwijl de zakenman op reis was. Hij ontdekte het toen hij weer thuiskwam op 14 september. Vrijwel meteen loofde hij een beloning uit van 200.000 dollar voor tips. Dat bedrag is nu fors verhoogd. Van de daders ontbreekt voorlopig elk spoor.