Nederland wil kerncentrale Borssele niet stilleggen

Nederland wil niet ingaan op het verzoek van Gent om de kerncentrale van Borssele preventief stil te leggen en goed te controleren. Gent maakt zich zorgen omdat het reactorvat van de centrale, net over de grens, van dezelfde makelij is als Doel 3 en Tihange 2. In die centrales zijn scheurtjes ontdekt in de vaten.

Het Gentse stadsbestuur vraagt nadrukkelijk om een preventieve controle van de centrale in Borssele. Groen diende de motie in de gemeenteraad in. Op de neestemmen van Vlaams Belang en onthoudingen door de Belfortploeg na, werd de motie door alle andere partijen goedgekeurd.

"De Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) leverde zowel het reactorvat van Doel 3, Tihange 2 als van de kerncentrale in Borssele", zegt Groen-raadslid Tine Heyse. Ze wijst erop dat Gent duidelijk in de invloedssfeer van Borssele ligt.

Omdat er in Doel 3 en Tihange 2 scheurtjes zijn ontdekt in de reactorvaten, vraagt de gemeenteraad nu dat er ook snel inspecties van het reactorvat in Borssele zouden plaatsvinden, want dat zou al sinds begin jaren 70 niet meer in zijn geheel zijn onderzocht. 

"Ik neem aan dat een beschaafd land zoals Nederland het nodige zal doen dat moet gedaan worden", stelt schepen van Milieu Tom Balthazar (SP.A). Ook in Nederland zelf gaan steeds meer stemmen op om de kerncentrale in Borssele grondig te onderzoeken.

Nederland ontkent gelijkenis met Belgische centrales

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken ziet voorlopig geen enkele reden om in te gaan op het verzoek van de Gentse gemeenteraad om de kerncentrale van Borssele in Zuid-Beverland stil te leggen voor controle.

De Nederlandse minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) zei eind augustus al dat het reactorvat afkomstig is van een andere leverancier en gemaakt is en niet dezelfde onderdelen gebruikt zijn dan bij Doel 2 en Tihange 3. Ook de directie van Borssele haast zich met de mededeling dat er niets aan de hand omdat er een andere staalsoort zou zijn gebruikt.

De voormalige technisch directeur van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) Wouter Den Dulk, die verantwoordelijk was voor de productie van de vaten, heeft een ander verhaal. "Het reactorvat is geleverd door Siemens, maar RDM heeft het gebouwd, inclusief de ringen, alles. Het hele procédé is vergelijkbaar met Doel 2 en Tihange 3."